Kuwait Finance House
Get more from your banking

PRIVACY POLICY UNDER PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 ('Act')/ POLISI PRIVASI DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 ('Akta')

Dear Valued Customer

In accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (Act) introduced by the Government, Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (“we”, “our”, “us” or “KFH Malaysia”) will collect, record, hold, store, use, disclose and/or process (collectively referred to as “Process”) your personal information. The Process will include:

  • The organisation, adaptation or alterations of Personal Data (as defined hereinafter);
  • The retrieval, consultation or use of Personal Data;
  • The disclosure of Personal Data by transmission, transfer, dissemination or otherwise making available; or
  • The alignment, combination, correction, erasure or destruction of Personal Data.

      In particular, we will Process information on but not limited to the following:

      1. Full Name;
      2. Identification Number and Passport Number;
      3. Address and Contact Details (including address, telephone number, e-mail address);
      4. Financial Information (including income details, expenses, financial commitments);
      5. Personal Information (including gender, marital, religion, ethnic, customer classification, education level, date of birth, number of dependents);
      6. Employment details and business nature;
      7. Results of credit checks;
      8. When applying for Takaful products distributed by the Bank, personal data relating to your personal health and medical history (including the medical history of your immediate family members) will be collected.

      ‘Sensitive personal data’ is any data relating to physical, mental health or condition, political and religious belief as defined by law. If ‘sensitive personal data’ is collected, the purpose of colleting the data would be explained to you.

      (Collectively, the “Personal Data”).

      The Personal Data will be obtained from the following sources, where applicable, or such other sources which we see fit from time to time:

      1. Credit reference agencies, credit bureaus, corporation and/or authorities;
      2. Our business partners, associates;
      3. Public sources or other sources which the Bank has access to;
      4. Your employer, your guarantor and your joint account holder; and
      5. Such other written or verbal communications with us or documents delivered to us prior to and during the course of our business relationship.

      We will process your Personal Data with a view of establishing a business relationship with you and to provide banking services to you moving forward. This includes but not limited to the following:

      1. Processing of your application for banking facilities;
      2. Conducting credit and background checks;
      3. Compiling regulatory and other reporting inclusive of customer initiatives, providing you with KFH Malaysia’s products and/or services, cross selling, marketing and promotions which may be of interest to you;
      4. Verifying banking transactions;
      5. Updating and managing your records including organising, adaptation, alteration, alignment, combination, correction, erasure or destruction of Personal Data;
      6. Maintaining your account history for present and future reference;
      7. Undertaking statistical analysis, profiling for developing our product and services, and supporting KFH Malaysia’s financial and risk monitoring;
      8. Determining the amount of indebtedness and recovering the amount owing to KFH Malaysia;
      9. Preventing and detecting crimes (including, without limiting to, Money Laundering, Terrorism and fraud prevention, detection and prosecution);
      10. Complying to legal and regulatory requirements;
      11. Responding to your enquiries and complaints and to generally resolve disputes;
      12. Retrieving, consulting or using Personal Data;
      13. Disclosing Personal Data by transmission, transfer, dissemination or otherwise making available; or
      14. Protecting KFH Malaysia’s interest and other ancillary or related purpose.

      We are part of the Kuwait Finance House Group (“KFH Group”) which operates in multiple jurisdictions. Accordingly, access to your Personal Data may be granted to other entities within the KFH Group and may be transferred outside of Malaysia for the purpose of data storage, to manage customer information more securely and efficiently at a Group level, and for Group regulatory reporting. The KFH Group will also access your Personal Data to keep you apprised from time to time of the products and services which are offered by the KFH Group. Please let us know if you wish to opt-out from such notification services by contacting our customer Personal Data Protection Officer at 1 300 888 534 or at pdpo@kfh.com.my

      In the course of our operations, it may be necessary for us to disclose your Personal Data which may include sensitive personal data but not limited to:

      • to and between the branches, related corporations, business partners, affiliates or agents of KFH Malaysia and third parties selected by any of them, wherever situated, for confidential use (including for data processing, statistical and risk analysis purposes) and you further acknowledge that any such branch, related corporation, affiliate, agent or third party shall be entitled to transfer any such information as required by any law, court, legal process or as requested by any authority or body or agency in accordance with which it required to act as it shall determine;
      • to the Association of Banks in Malaysia and Association of Islamic Banks in Malaysia, any (prospective or otherwise) guarantors, security providers, potential assignee or transferee or any other person proposing to enter into contractual arrangements with KFH Malaysia in relation to the transaction documents and to any depository agent;
      • to Bank Negara Malaysia and any bureau or agencies established or to be established by Bank Negara Malaysia (including Central Credit Reference Information System – CCRIS) or by other authorities.
      • to a potential assignee or transferee or any other person proposing to enter into a contractual arrangement with KFH Malaysia in relation to the facilities provided to you.
      • as required or permitted by law, by order of court or to meet obligations to regulatory authorities.

          Rest assured that we will only disclose the minimum amount of information which we deem is necessary and we will take all reasonable steps to ensure that such information is kept confidential.

          In the event that you elect to withhold any Personal Data, this may adversely affect our ability to establish a business relationship with you and to provide banking services to you. It may also limit your ability to access certain services and facilities which we provide to our valued customers.

          You have the right to address any questions which you may have regarding this policy, request access to and request for correction of your Personal Data, if necessary, upon payment of a minimum prescribed fee, request in writing for access to or correction of your Personal Data, or limit the processing of your Personal Data, by submitting such request to the Personal Data Protection Officer at KFH Malaysia via registered post or email (which must be sent from the email address registered with KFH Malaysia) as set out below:-

          Postal address : Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad
          Personal Data Protection Officer
          Level 26, Menara Prestige
          No. 1, Jalan Pinang
          50450 Kuala Lumpur

          Tel No. : 1300 888534
          Email address : pdpo@kfh.com.my

          KFH Malaysia reserves the right to amend this policy at any time and will place notice of such amendments on the KFH Malaysia’s website or via any other appropriate communication means deems suitable by KFH Malaysia.

          In the event of any inconsistency between this policy and other consent to disclosure of information or data given by you under any products / services related documents or any other documents between you and KFH Malaysia, this policy will prevail.

          Pelanggan yang dihargai

          Selaras dengan Akta Perlindungan Peribadi 2010 (Akta) yang diperkenalkan oleh Kerajaan, Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad ("kami", ”kita" atau "KFH Malaysia") akan mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, menggunakan, mendedahkan dan / atau memproses (secara kolektif dirujuk sebagai "Proses") maklumat peribadi anda. Proses ini akan merangkumi:

          • Organisasi, penyesuaian atau perubahan Data Peribadi (seperti yang ditakrifkan);
          • Pengeluaran, rundingan atau penggunaan Data Peribadi;
          • Pendedahan Data Peribadi melalui penghantaran, pemindahan, penyebaran atau selainnya, menyediakan, atau
          • Penyelarasan, penggabungan , pembetulan, pemadaman atau pemusnahan Data Peribadi.

              Khususnya, kami akan memproses maklumat tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

              1. Nama Penuh;
              2. Nombor Pengenalan dan Nombor Pasport;
              3. Alamat dan Maklumat Perhubungan (termasuk alamat , nombor telefon , alamat e -mel);
              4. Maklumat Kewangan (termasuk butiran pendapatan, perbelanjaan, komitmen kewangan);
              5. Maklumat Peribadi (termasuk jantina, perkahwinan, agama, etnik, klasifikasi pelanggan, tahap pendidikan, tarikh lahir, bilangan tanggungan);
              6. Butir-butir pekerjaan dan jenis perniagaan;
              7. Keputusan pemeriksaan kredit; 8. Apabila memohon untuk produk Takaful yang diedarkan oleh Bank, data peribadi yang berkaitan dengan kesihatan peribadi dan sejarah perubatan (termasuk sejarah perubatan ahli keluarga terdekat anda) akan dikumpulkan.

              'Data peribadi sensitif' adalah apa-apa data yang berkaitan dengan fizikal, kesihatan atau keadaan mental, kepercayaan politik dan agama seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang. Jika 'data peribadi sensitif' dikumpul, tujuan pengumpulan data akan dijelaskan kepada anda.

              (Secara kolektif, "Data Peribadi").

              Data Peribadi akan diperolehi daripada sumber-sumber berikut, jika berkenaan, atau apa-apa sumber-sumber lain yang kami rasa sesuai dari masa ke semasa:

              1. Agensi-agensi rujukan kredit, biro kredit, syarikat dan / atau pihak berkuasa;
              2. Rakan kongsi perniagaan, syarikat bersekutu;
              3. Sumber awam atau sumber lain yang mana Bank mempunyai akses kepada;
              4. Majikan anda, penjamin anda dan pemegang akaun bersama anda dan
              5. Perhubungan secara bertulis atau lisan dengan kami atau dokumen yang dihantar kepada kami sebelum dan semasa perhubungan perniagaan kita.

              Kami akan memproses Data Peribadi anda dengan tujuan untuk mewujudkan hubungan perniagaan dengan anda dan untuk menyediakan perkhidmatan perbankan kepada seterusnya. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

              1. Memproses permohonan anda untuk kemudahan perbankan;
              2. Menjalankan pemeriksaan kredit dan latar belakang;
              3. Menyusun peraturan dan lain-lain laporan termasuk inisiatif pelanggan, menyediakan anda dengan produk KFH Malaysia dan / atau perkhidmatan, jualan silang, pemasaran dan promosi yang mungkin menarik minat anda;
              4. Mengesahkan transaksi perbankan;
              5. Mengemaskini dan mengurus rekod anda termasuk penyusunan, penyesuaian, perubahan , penyelarasan, penggabungan, pembetulan, pemadaman atau pemusnahan data peribadi;
              6. Mengekalkan sejarah akaun anda untuk rujukan masa kini dan masa hadapan;
              7. Menjalankan analisis statistik, pemprofilan untuk pembangunan produk dan perkhidmatan kami, dan menyokong pemantauan kewangan dan risiko KFH Malaysia;
              8. Menentukan jumlah hutang dan pemulihan amaun yang terhutang kepada KFH Malaysia;
              9. Mencegah dan mengesan jenayah (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, Pengubahan Wang Haram, Keganasan dan pencegahan penipuan, pengesanan dan pendakwaan);
              10. Mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan;
              11. Menjawab kepada pertanyaan dan aduan anda dan secara amnya, menyelesaikan pertikaian;
              12. Mendapatkan semula, perundingan atau pengunaan Data Peribadi;
              13. Mendedahkan Data Peribadi melalui penghantaran, pemindahan, penyebaran atau selainnya, menyediakan , atau
              14. Melindungi kepentingan KFH Malaysia dan tujuan sampingan atau berkaitan.

              Kami adalah sebahagian daripada Kumpulan Kuwait Finance House ("KFH Group") yang beroperasi dalam pelbagai bidang kuasa. Oleh itu , akses kepada Data Peribadi anda boleh diberikan kepada entiti lain dalam Kumpulan KFH dan mungkin akan dipindahkan ke luar Malaysia bagi tujuan penyimpanan data, untuk menguruskan maklumat pelanggan dengan lebih selamat dan efisyen di peringkat Kumpulan, dan untuk laporan peraturan Kumpulan. Kumpulan KFH juga akan mengakses Data Peribadi anda untuk memastikan anda dimaklumkan dari masa ke semasa tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Kumpulan KFH. Sila maklumkan kepada kami jika anda ingin memilih untuk keluar daripada perkhidmatan pemberitahuan ini dengan menghubungi pelanggan Pegawai Perlindungan Data Peribadi di 1 300 888 534 atau di pdpo@kfh.com.my. Dalam perjalanan operasi kami, ia mungkin perlu untuk kami mendedahkan Data Peribadi anda yang mungkin termasuk data peribadi sensitif tetapi tidak terhad kepada:

              • kepada dan antara cawangan, syarikat berkaitan, rakan kongsi perniagaan, syarikat gabungan atau agen KFH Malaysia dan pihak-pihak ketiga yang dipilih oleh mana-mana daripada mereka, di mana sahaja terletak, untuk kegunaan sulit (termasuk pemprosesan data, untuk tujuan statistik dan analisis risiko) dan anda seterusnya mengakui bahawa mana-mana cawangan itu, syarikat yang berkaitan, sekutu, ejen atau pihak ketiga berhak untuk memindahkan apa-apa maklumat sebagaimana yang dikehendaki oleh mana-mana undang-undang, mahkamah, proses undang-undang atau seperti yang diminta oleh mana-mana pihak berkuasa atau badan atau agensi mengikut yang ia dikehendaki bertindak kerana ia akan menentukan;
              • kepada Persatuan Bank-bank di Malaysia dan Bank-bank Islam di Malaysia, mana-mana penjamin (atau bakal), penyedia keselamatan, pemegang serah hak yang berpotensi atau penerima pindahan atau mana-mana orang lain yang bercadang untuk membuat perjanjian kontrak dengan KFH Malaysia berhubung dengan dokumen-dokumen transaksi dan mana-mana ejen depositori;
              • kepada Bank Negara Malaysia atau mana-mana biro atau agensi yang telah diwujudkan atau yang akan diwujudkan oleh Bank Negara Malaysia (termasuk Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat –CCRIS) atau pihak berkuasa lain.
              • kepada pemegang serah hak yang berpotensi atau penerima pindahan atau mana-mana orang lain yang bercadang untuk membuat suatu kontrak dengan KFH Malaysia berhubung dengan kemudraahan yang disediakan untuk anda.
              • sebagaimana yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang, dengan perintah mahkamah atau untuk memenuhi obligasi kepada pihak berkuasa.

                Untuk makluman anda, bahawa kami akan hanya mendedahkan maklumat pada tahap minimum yang dianggap perlu dan kami akan mengambil semua langkah yang munasabah bagi memastikan yang maklumat tersebut dirahsiakan.

                Sekiranya anda memilih untuk menahan apa-apa Data Peribadi, ini boleh memberi kesan kepada keupayaan kami untuk membina hubungan perniagaan dengan anda dan untuk menyediakan perkhidmatan perbankan kepada anda. Ia juga boleh menghadkan keupayaan anda untuk mengakses perkhidmatan tertentu dan kemudahan yang kami sediakan kepada pelanggan kami yang hargai.

                Anda mempunyai hak untuk menangani apa-apa soalan berkaitan polisi ini, memohon akses dan memohon pembetulan terhadap Data Peribadi anda, jika perlu, selepas pembayaran minimum yuran yang ditetapkan, permintaan secara bertulis untuk akses atau pembetulan terhadap Data Peribadi anda, atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, dengan mengemukakan permintaan tersebut kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi di KFH Malaysia melalui pos berdaftar atau e-mel (yang perlu dihantar dari alamat e-mel yang berdaftar dengan KFH Malaysia ) seperti yang dinyatakan di bawah: -

                Alamat pos : Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad
                Pegawai Perlindungan Data Peribadi
                Tingkat 26, Menara Prestige
                No 1, Jalan Pinang
                50450 Kuala Lumpur

                No. Tel : 1300 888534
                Alamat e-mel : pdpo@kfh.com.my

                Pihak KFH Malaysia berhak untuk meminda polisi ini pada bila-bila masa dan mempamerkan notis pindaan tersebut di laman sesawang KFH Malaysia atau melalui cara komunikasi lain yang dianggap sesuai oleh KFH Malaysia.

                Sekiranya berlaku ketidakselarasan antara polisi ini dengan kebenaran untuk mendedahkan maklumat atau data yang telah diberikan oleh pihak tuan bagi mana-mana produk / perkhidmatan berkaitan dengan dokumen atau apa-apa dokumen di antara pihak tuan dan KFH Malaysia, polisi ini akan mengatasi kebenaran yang lain.